Waarom ik (voornamelijk) in Lightroom bewerkIedere fotograaf heeft zo zijn favoriete gadgets, programma’s en manieren van werken. Ik natuurlijk ook. Eigenlijk heb ik nooit echt geschreven over hoe ik werk. Daar moest eens even verandering in komen, dacht ik. Dus vandaag vertel ik je graag in welk programma ik mijn foto’s bewerk en waarom ik dat daar mee doe.


Altijd bewerken

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar elke foto gaat bij mij door mijn digitale doka (doka is een ruimte waar foto’s werden geprojecteerd op fotopapier en werden geweekt in allerlei vloeistoffen om het tot een eindresultaat te krijgen). Tegenwoordig kan dat allemaal digitaal en kun je bijna oneindig doorgaan met bewerken.

Hoewel ik ervaring heb met een doka, vind ik het digitaal soms wel zo zijn voordelen hebben. Je ziet namelijk meteen wat het doet.


Elke foto schiet ik in raw. Raw zegt het al natuurlijk: een rauwe foto. Deze foto kun je zo nog niet afdrukken of ergens voor gebruiken. Ik importeer deze foto’s in Lightroom, mijn digitale doka.


Waarom Lightroom?

Eigenlijk is het best een leuk verhaal. Toen ik op de fotovakschool zat moest je Photoshop door en door kennen. Ik vond Photoshop helemaal niet logisch en handig ingedeelt, waardoor ik al gauw mijn tools weer “kwijt” was.

Hoe ik in aanmerking kwam met Lightroom, weet ik niet meer. Maar er ging wel een enorme wereld voor mij open. Ik had (gek genoeg) veel meer het gevoel mijn creativiteit kwijt te kunnen in dit programma. Daar ben ik het overigens nog steeds mee eens. Het is ook heel erg fijn dat je je eigen presets kunt maken, zodat je nog sneller kunt bewerken.


Het enige wat in Lightroom dus echt niet kan is storende elementen verwijderen en vervangen met de omgeving. Dat mis ik heel soms een beetje en dan pak ik Photoshop er nog even bij. Verder bewerk ik álles in Lightroom.


Zijn er ook alternatieven?

Lightroom is een duur programma, maar ik vind het heel fijn werken en doet ook niet af aan de kwaliteit van je foto’s. Maar toch zijn er ook goede alternatieven, wanneer je wat minder er aan uit wilt geven.

Zo kun je bijvoorbeeld Luminar gebruiken. Er zijn veel fotografen die hiermee werken. Dit is overigens ook wel een betaald programma, maar minder duur. RawTherapee is ook een vergelijkbaar programma. Dit programma is trouwens gratis maar niet Nederlandstalig.


Er zijn natuurlijk nog vele alternatieve programma’s op internet te vinden. Kijk vooral wat je nodig hebt en wat je fijn vind werken. Dat is voor iedereen heel persoonlijk.


29 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

KVK: 72212454

BTW: NL001143471B49

© Copyright 2021 Simone Haneveer Fotografie