Hoe kun je je compositie bepalen?

Compositie, het wordt nog wel eens vergeten hoe belangrijk het is. Ik ben als fotograaf continu bezig met het zoeken naar de juiste compositie. Door verschillende omstandigheden kun je dat niet helemaal perfect krijgen tijdens een fotoshoot zelf. Daarom is het zo fijn dat er programma's zoals Lightroom of Photoshop bestaan.


Dit is geen sterke compositie

De kracht van een goede compositie

Een goede compositie kan het beeld veel meer laten spreken dan een compositie die wat minder sterk is. Een compositie die minder sterk zou kunnen zijn is bijvoorbeeld recht van voren. Al hoeft dit absoluut niet, het kan juist ook weer een versterkend beeld opleveren. Vraag jezelf maar eens af voor je de foto maakt, wat je precies wilt vertellen met dit beeld.

Alleen al het verhaal van het beeld is leidend voor de compositie van de foto. Een foto recht van voren kan bijvoorbeeld heel indringend zijn. Als dat is wat je wilt bereiken, dan moet je je onderwerp dus midden in je beeld plaatsen.


Dit is een sterke compositie

Hierboven staan twee verschillende foto's met verschillende composities. De eerste foto heeft een voorgrond van een oude boom met takken. De dame zit wat verderop. Het creëren van diepte in een foto kan heel sterk zijn. In dit geval is de foto veel te druk en komt de dame niet tot haar recht.

De onderste foto is daarentegen een sterke foto. Er is een duidelijke 'kijk-richting'. Namelijk van links naar rechts, en om precies te zijn van linksonder naar rechtsboven. Je kijkt als het ware met de dame mee naar boven. Wat zal zijn daar zien?


Tell your story

Al met al, wat is jouw verhaal? Wat wil jij vertellen met je foto? De foto's hierboven vertellen wat over deze dame zelf. Deze foto's heb ik genomen voor haar bedrijf. Zo zie je maar hoe belangrijk het is hoe je iets of iemand in beeld brengt.

Bij mijn vrije fotografie ben ik natuurlijk nog speelser, want ik hoef niet te letten op wat een ander wilt, maar alleen wat ik zelf wil vertellen. Dus mocht jij ook zelf fotograferen als hobby, speel eens met de compositie. Kijk eens of je beeld sterker of juist zwakker wordt.

Vooral: kijken, kijken en nog eens kijken!

11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

KVK: 72212454

BTW: NL001143471B49

© Copyright 2021 Simone Haneveer Fotografie