5x geslaagde telefoonfoto's

Een foto maken is tegenwoordig erg voor de hand liggend. Eigenlijk heeft iedereen tegenwoordig wel een camera op zak. Namelijk de camera in je telefoon. De camera's in de telefoons worden steeds beter, dus ook daarmee kun je hele toffe foto's maken. Maar hoe kun je er voor zorgen dat het ook echt een geslaagde foto wordt? Ik geef je 5 handige tips, waarmee jij een knaller van een foto kunt maken met je telefoon.


Gemaakt met iPhone SE

Compositie

Als eerste moet je goed nadenken over welke compositie je aanneemt. Ook al is het 'maar' je telefoon waar je een foto mee maakt, een goede compositie is belangrijk voor een goede foto. Probeer bijvoorbeeld eens een foto van onder af, laag op de grond of juist vanuit de hoogte. Als je dit met hetzelfde object doet, zie je goed de verschillen van de composities. Wees creatief!

Belichting

Ook bij een foto met je telefooncamera moet je letten op belichting. Je hebt niet altijd de luxe om een ISO (de waarde voor lichtgevoeligheid voor je sensor) in te stellen. Ik ga er namelijk niet vanuit dat je beschikt over het nieuwste van het nieuwste. Het is dus handig als je van te voren bedenkt wat voor licht je wilt hebben. Dat wil niet altijd goed lukken, maar daar kom ik zo even op terug. Ook met belichting kun je leuk spelen. Heb je al eens bedacht om een foto met tegenlicht te maken?

Lightroom voor je telefoon

Ik ben een echte Lightroom-lover en ik gebruik dan ook niets anders om mijn foto's mee te bewerken. Zo gebruik ik zelfs ook Lightroom op mijn telefoon. Een mooie basis voor het bewerken van je foto's. Wanneer dat je belichting in je foto niet helemaal naar je zin is, kun je dit nog een beetje aanpassen. Maar let op: bewerk beperkt! De kwaliteit van je foto gaat namelijk achteruit naar mate je meer bewerkt.


Moody foto, gemaakt met iPhone SE en bewerkt in Lightroom voor je telefoon.

Contrast

Deze hoort eigenlijk een beetje bij het stukje over Lightroom, maar verdient wel even zijn eigen aandacht. Speel ook eens met contrast. Wil je veel contrast of juist weinig? Dit geeft verschillende uitstralingen in een foto. Bekijk goed wat je wilt vertellen met je foto en welke bewerking daarbij past.

Verzadiging

Ook een stukje van het bewerken van de foto; Verzadiging. Hiermee kun je de kleuren meer laten spreken of juist laten verminderen. Als je een 'moody' foto wilt, verminder je de verzadiging (zie hierboven een moody foto). Maar houd jij er nou erg van kleur? Dan schroef je die verzadiging wat omhoog!

Verwisselbare lensjes

Tegenwoordig kun je overal en nergens opzetlensjes voor je telefooncamera kopen. Als je goede treft, kan dat echt een meerwaarde zijn voor je foto. Sowieso een leuke aanschaf voor fotografie-liefhebbers! Ze zijn ook verkrijgbaar op bijvoorbeeld AliExpress en Wish.


Maak jij veel foto's met je telefoon en heb je wel eens een van deze bovenstaande tips toegepast? Laat het me weten in de reacties!

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

KVK: 72212454

BTW: NL001143471B49

© Copyright 2021 Simone Haneveer Fotografie